x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania dă Ucrainei 45 de milioane de euro pentru refacerea energetică

Germania dă Ucrainei 45 de milioane de euro pentru refacerea energetică

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   10:15
Germania dă Ucrainei 45 de milioane de euro pentru refacerea energetică
Sursa foto: Hepta

Germania va oferi Ucrainei 45 de milioane de euro forma unui grant pentru refacerea energetică, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Energiei.

Moscova și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, distrugând mai multe termocentrale din țară, inclusiv centrala Trypillia, principalul furnizor de electricitate pentru orașele Kiev, Zhytomyr și Cherkasy, informează Kyiv Independent.

Miercuri, Rusia a desfășurat un atac pe scară largă împotriva orașelor Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Kiev și Vinnytsia, vizând în principal infrastructura energetică. Cel puțin două centrale hidroelectrice au fost dezafectate ca urmare a atacului.

Subvenția va finanța proiectul „Îmbunătățirea eficienței transportului de energie electrică", care a fost stabilit oficial în timpul unei întâlniri între ministrul ucrainean al energiei și ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze.

„Este foarte important pentru noi ca fondurile să poată fi direcționate în diferite direcții pentru a restabili și consolida stabilitatea obiectelor sistemului de transmisie supuse atacurilor inamice", a declarat Halushchenko.

Ukrenegro, operatorul energetic de stat din Ucraina, a semnat grantul în cooperare cu Banca de Dezvoltare Germană, KfW. Potrivit ministerului, se vor achiziționa echipamente pentru modernizarea eficientă din punct de vedere energetic, automatizarea și reconstrucția substațiilor Ukrenegro.

„Datorită sprijinului acordat de Banca de Dezvoltare Germană KfW în timpul agresiunii militare a Federației Ruse, NPC Ukrenergo a atras peste 177 de milioane de euro în împrumuturi și granturi pentru refacerea și dezvoltarea rețelei de transport a energiei electrice", a precizat ministerul.

La începutul acestei săptămâni, Ukrenegro a anunțat că importurile din Europa nu vor fi suficiente pentru a acoperi complet deficitul energetic al Ucrainei, cauzat de atacul din 8 mai asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Trei centrale termice au fost avariate în recentele atacuri, potrivit celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK.

Miercuri, Ukrenergo a declarat că va limita furnizarea de energie pentru utilizatorii industriali și comerciali între orele 18.00 și 23.00.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: germania ucraina refacere energetică